firmanın çalıştırmış olduğu personeline karşı sözleşmenin “Ödeme Yen ve Şartları” başlıklı maddesinde yer alan Yüklenici, bu sözleşme kapsamında çalıştırdığı tüm personelin işvereni olarak İş Kanunu SGK Kanunu SGK Prim ve İdari Para Cezası Borçlarının Hakedişlerden Mahsubu Ödenmesi ve İlişiksizlik Belgesinin Aranması Hakkında Yönetmelik çalışma hayatı ile ilgili diğer kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre personelinin her türlü ücret vergi harç SGK ve İşsizlik Sigortası primi vs tüm yasal yükümlüklüleri eksiksiz olarak süresi içerisinde yerine getirecek ve bunlarla ilgili belgeleri her ay düzenleyeceği faturanın ekinde işletmeye verecektir hükmünden doğan yükümlülüklerim yerine getirmemesi hk yargı kararı
Devamı...

ihalede ise Tip İdari Şartname’ye aykırı şekilde ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri haricindeki giderlere de 25.1’inci maddede yer verildiği, bu kapsamda 25.1’inci maddeye atıf yapan 25.2’nci madde uyarınca bu giderlere ilişkin olarak da artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde yükleniciye bunlara ilişkin ödeme yapılamayacağı sonucunun ortaya çıktığı, bu nedenlerle iddianın yerinde olduğu ve bu aykırılığın ihalenin iptalini gerektirdiği
Devamı...

araçların yakıt, vergi, sigorta, kasko gibi giderlerinin ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak gösterilmesi gerektiğine yönelik olarak herhangi bir düzenlemenin teknik şartnamede yer almadığı, davacının aşırı düşük teklif açıklanması istenen kalemlere ilişkin fiyatları anahtar teslimi olarak verdiği göz önüne alındığında; kanunen gerekli tüm unsurları içeren bir teklif sunan davacının, aşırı düşük sorgulamasına verdiği cevapta anılan hususları proforma fatura sunmak suretiyle belgelere dayalı olarak açıkladığı ve belge içeriğinin de hayatın olağan akışına açıkça aykırı herhangi bir yönünün bulunmadığı da açık olduğundan, dava konusu ihaleye ilişkin işlerin gerçekleştirilmesi sırasında karşılaşılacak gider kalemlerinin ayrıntılarına yer verilmediği gerekçesiyle davacı şirketin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasında hukuka uyarlık görülmemiştir.” gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.
Devamı...

açıklanması istenen iş kalemlerine ilişkin idarece belirlenen yaklaşık maliyet ile ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından teklif edilen fiyatlar ve araç maliyetleri karşılaştırıldığında, davacının fiyat teklifindeki araç maliyeti ile teklif ettiği fiyatlar arasındaki toplam 477.020,60 TL fark olduğu görülmektedir. Davacının teklif ettiği fiyatlar ile araç maliyetleri arasındaki farkın söz konusu giderleri karşılayacağı, sunulan fiyatların makul olarak kabul edilmesi gerektiği, makul olarak kabul edilen fiyatları içeren fiyat teklifinde aracın sigorta, vergi, bakım, onarım ve yedek parça masraflarının ayrı ayrı belirtilerek açıklanmasına gerek bulunmadığı sonucuna varıldığından dava konusu Kurul kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Devamı...

ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük açıklamaları kapsamında sunulan fiyat tekliflerinde kiralanan taşıtların sigorta, vergi,bakım,onarım ve yedek parça masraflarının kira bedeline dahil olduğunun belirtilmesine rağmen bahse konu maliyet kalemlerinin her birinin Kamu İhale Genel Tebliği’nin yukarda aktarılan 79.4.2.3. Maddesinde öngörülen şekil şartlarına uygun olarak tevsik edilmediği anlaşıldığından kamu ihale mevzuatına uygun açıklama yapılmadığı sonucuna varıldığından dava konusu Kurul kararında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır…” gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasına karar verilmiştir
Devamı...

sözleşmenin 2. maddesinde işin götürü bedelle yapılacağı, 5. maddesinde**** tarihinde bitirilip teslim edileceği, 7. maddesinde taşeronun malzeme fiyatları, resim, vergi, sosyal sigortalar primleri, taşınmaz ve işçi ücretlerinin artması gibi sebeplerle fiyat farkı ve süre uzatımı talebinde bulunamayacağı, götürü bedelin hiçbir şekilde değişmeyeceği, hiçbir malzemeye de ne şekilde olursa olsun fiyat farkı ödenmeyeceği kararlaştırılmıştır.kararname de sözleşmenin ekleri arasında değildir.Türk Hukuk Sisteminde akit serbestisi (sözleşme özgürlüğü) asıldır. Bu kural dayanağını Anayasa'nın 13 ve 48. maddelerinden alır. Kişinin temel haklarından olan sözleşme özgürlüğü ile kastedilen ise, tarafların yapacakları sözleşmelerinde içerik ve koşullarını diledikleri biçimde saptamada serbest olmalarıdır. Kuşku yok ki, bu özgürlük de yasaların gösterdiği sınırlar içinde kullanılabilir.
Devamı...

İki şirketin ihale sonucu aldığı araç kiralama işinin iş ortaklığı olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hk.
Devamı...

Kurum tarafından maliyet-kar yönetimine göre düzenlenen sözleşmeler uyarınca taahhüt edilen inşaat işlerinin GVK’ nun 42. maddesi kapsamına girip girmediği hk.
Devamı...

Taşeronların Belediye çöp toplama işi ifasında tevkifat hk.
Devamı...

Banka Ve Özel Şirketlere Verilen Malzemeli Temizlik Hizmetinin Tevkifata Tabi Olup Olmadığı
Devamı...

Yap-işlet-devret modeli”ne göre üzerinde inşaat yapılan gayrimenkulün anlaşma süresi sonunda bedelsiz olarak, gayrimenkul sahibine devredilmesi durumunda vergisel yükümlülüklerin ne olacağı hk.
Devamı...